Importanta utilizarii unui aerator si dispenser electric pentru vin
Accesorii cum ar fi un aerator si dispenser electric pentru vin, sunt cunoscute de degustatorii de vin. Pentru multe persoane care doar beau vin ocazional sau deloc, aceste accesorii ale vinului sunt adevarate necunoscute.
Vom discuta despre ele in randurile de mai jos, si veti intelege cat de importante sunt acestea pentru degustatorii de vin, dar si pentru persoanele care mai au acest noroc.
Aerator si dispenser electric pentru vin
Inainte de toate, mentionam faptul ca aceste accesorii sunt utile pentru a aera vinul. Aerarea vinului permite degustatorului sa experimenteze caracterul deplin al unui vin prin imbunatatirea aromei si mirosului, gustului acestuia.
Expunerea vinului la aer face doua lucruri: declanseaza oxidarea si evaporarea. Odata cu aerarea, compusii volatili nedoriti gasiti in vin precum sulfitii se vor evapora lasand doar pe cei dezirabili, aromati. De obicei, vinurile rosii sunt aerate, dar poate fi benefica procedura si pentru vinurile albe.
Utilizarea aeratorului pentru a aerisi vinul
Daca doriti sa va ocupati de procesul de aerare a vinului, iata cum ar trebui sa va organizati:
Se toarna in pahar de vin: pur si simplu deschiderea unei sticle si turnarea vinului in pahar, apoi invartirea vinului in pahar, este o modalitate de a-ti aerisi vinul.
Utilizati un decantor: Pentru o aerare mai extrema, puteti utiliza decantoare: turnati continutul sticlei intr-o vaza de sticla de o anumita forma, invartiti vinul in decantor, apoi puneti-l deoparte.
Utilizati un aerator de vin: aerisirea vinului in timpul turnarii, folosind un aerator si dispenser electric de vin care este fixat pe sticla face procesul mult mai simplu. Admisia de aer permite vinului sa respire instantaneu prin amestecarea cantitatii perfecte de aer. Adesea, aeratoarele de vin sunt prevazute si cu o gura de servire. Va puteti bucura de vinul mai repede, deoarece nu este nevoie sa turnati vinul intr-un decantor si sa il lasati deoparte pentru o perioada lunga de timp. Aeratorul de vin functioneaza cu toate tipurile de vin, cu exceptia vinului spumant.
Cu cat un vin este mai dens si mai concentrat, cu atat va beneficia mai mult de aerare si cu atat poate dura mai mult inainte de a incepe sa se estompeze.
Pe de alta parte, probabil ca nu doriti sa aerati vinurile mai vechi si delicate pentru mult timp, deoarece puteti pierde aromele lor unice, dar sunt adesea decantate pentru a indeparta sedimentele.
Cum se foloseste un aerator de vin
Introduceti aeratorul de vin la capatul sticlei si turnati vinul direct in pahar. Inclinati sticla la un unghi de 45°. Veti vedea si auzi fluxul de aer. Deoarece aeratorul se potriveste direct pe sticla, procesul se poate face doar cu o singura mana.
Cum sa optimizati experienta de degustare a vinurilor
In mod evident, cand vine vorba despre aerator si dispenser electric pentru vin, doriti sa cunoasteti mai multe detalii. Veti afla chiar acum mai multe lucruri interesante despre acestea:
Serviti vinul la temperatura optima
In mod obisnuit, vinurile rosii sunt servite la temperatura camerei, iar vinurile albe la rece. Cu toate acestea, vinul se deschide si isi elibereaza cel mai bogat gust de arome la o anumita temperatura, in functie de tipul de vin, soiul de struguri si regiunea din care provine. Retineti ca temperatura de servire nu este aceeasi cu temperatura de depozitare.
Aerati vinul
Dupa cum spun multi experti: „Degustarea vinului vine din miros”. Aerarea mareste placerea de a bea vin prin eliberarea parfumului si sporindu-i aroma. In special, poate inmuia taninurile din vinurile tinere prin reducerea nivelului ridicat de dioxid de carbon.
Alegeti paharul potrivit
Exista un pahar de vin conceput pentru toate tipurile majore de vin. Forma si dimensiunea diferita a paharelor de vin pot directiona vinul catre senzorii potriviti de pe limba si pot canaliza aroma catre nas. Cand turnati vin, opriti-va in partea cea mai larga a paharului. Acest lucru va asigura o aerare optima.
In plus, puteti invarti vinul fara sa-l varsati. Paharele de vin multifunctionale sunt concepute pentru a servi o varietate de vin.